Учешће на трибини за учитеље



Одржана је трибина за учитеље у Културном центру Зрењанина
 11.10.2016. од 17 часова
Тема: Презентација добре учитељске праксе 


У организацији трибине професорке разредне наставе Зорице Обрадовић и УЗРУ-а на челу са председницом удружења Биљане Јованов,  учитељима су презентоване две  наставне праксе  Иване Јованац и Наде Кљајић из ОШ „Доситеј Обрадовић“ Опово.
Прво је представљена  корелaтивно интегративна настава у склопу систематизације и  тематског дана. Кроз народну традицију, приказан је  свадбени обичаји  као сценски приказ. Тематски дан је био  реализован  9.4.2014.  у четвртом разреду у ИО „Зоран Петровић“ у Сакулама. Рад је представљен на Сабору учитеља 2015. Циљ активности је био упознавање и неговање обичаја, очување Народне традиције и обичаја у Банату. Ову активност је осмислила и спровела у дело: професор разредне наставе Ивана Јованац.

Као друга наставна  активност је представљена интерактивно егземпларна настава – реализована на 2 часа српског језика и 2 часа ликовне културе у четвртом разреду, 2.3.2016.године поводом обележавања „Светског дана књиге“ у  ИО „Олга Петров“ у Баранди. Рад је презентован и на Сабору учитеља 2016. и на Стручном скупу -Удружења Гружанских Учитеља 2016. где је проглашен за најбољи пример наставне праксе. Циљ активности је повезивање егземпларних и аналогних садржаја кроз стваралачки рад писања књиге и ученика и наставника. Активност осмислила и спровела у дело: професор разредне наставе Нада Кљајић. Више о овој презентацији на блогу „ Нада Кљајић“.
Трибина је била одлично посећена (36 присутних, 30 анкетираних). На основу евалуционих листи закључено је да су колеге у великој мери  задовољне пруженим информацијама (70%)  и начином презентовања (80%).Да им је садржај познат, али да су и нешто ново чуле (90%). Да је садржај применљив у настави (100%). Начин презентовања  се колегама свидео (80%) и био интересантан (70%). Такође их је одржана трибина навела на размишљање (60%) и оценили су је петицом (80%). На основу ових података закључак је недвосмислен: Неопходно је и потребно, повремено приказивати колегама применљиве наставне и ваннаставне активности, као подстрек за даљи и још бољи рад са ђацима.   


Учитељице с' лева на десно: Зорица Обрадовић, Ивана Јованц, Нада Кљајић, Биљана Јованов

посета :-)



Коментари