Час СОН-а у информатичком кабинету




Наставна јединица: Биљке и животиње
Разред и одељење: I-3
Школа: „Д.Обрадовић“ Опово, ИО „Олга Петров“ у  Баранди
Учитељ:  Нада Кљајић
Тип часа: утврђивање
Циљ и задаци: Утврдити стечено знање о биљкама и животињама применом квиза.
Оспособљавање ученика да успешно користе компјутер приликом давања одговора. Развијати такмичарски дух код ученика. „Кроз игру најлакше се учи“.
Час утврђивања је реализован у информатичком кабинету уз употребу интернет квиза.
Уводни део:
Ученици укратко понављају шта су научили претходних часова начасовима света око нас о биљкама и животињама. Најава наставне јединице.
Главни део:
Затим  дају одговоре на припремљена питања. Учитељ прегледа одговоре и обавештава ученике о степену остварености циља (количини тачних тј.нетачних одговора).
Након тога ученици прелазе у информатички кабинет где се конекцијом преко интернета покрећу унапред припремљени задаци  квиза. Питања се налазе на видео-биму, где ученици пажљиво посматрају  могуће одговоре кроз четири различито обојена поља. Помоћу миша на свом компјутеру ученици обележавајући одговарајуће обојено поље и тако дају свој одговор. Након 20 секунди колико је предвиђено да је довољно за одговор, ученици  сазнају ко је дао тачан одговор а ко не, и са колико бодова. Питања на која су ђаци одговарали у квизу су била иста онима која су већ радили на тесту.
Завршни део:
На крају квиза ученици сазнају ко је био најактивнији а ко је сакупио највише тачних одговора на постављена питања. Ове две активности на часу СОН-а су ученицима омогућили активнији  и занимљивији приступ усвајању  знања. Ваља ићи у корак са савременим начинима учења у настави.












Коментари