Ликовно у служби пријатељства

       Пријатељство је људима неопходно из најјаснијег разлога, јер је човек социјално биће и има потребу за дружењем. То дружење треба да буде лепо, културно, искрено, пуно поштовања, љубави, уважавања, трпељивости, итд.

Ученици се кроз разне наставне и ваннаставне садржаје свакодневно упућују на неговање  пријатељских односа, развијајући моћи толеранције и ненасилног понашања. Ликовна култура је у овом смислу идеалан наставни предмет где ученици уче како треба неговати дружељубивост, стрпљење и љубав према лепом. Често на овим часовима ученици од првог разреда креативно стварају у друштву, не ретко у пару или групи, поштујући и уважавајући туђе потребе, идеје и жеље, а у циљу доброг завршетка задатка. Након одржаног тематског часа, ученици, такође неопходно учествују у конструктивном коментарисању својих и радова другова из одељења. На тај начин уче како на основу искрених конструктивних сугестија могу да унапреде свој рад. 
„Дворац пријатељства“ је реализован кроз рад три групе ученика, где су сви ђаци добили исти задатак да по сопственим осмишљеним заједничким инструкцијама, реализују уметнички рад. Ученици су имали прилике да пре самог рада, виде слике разних средњовековних двораца, како би уочили неопходне елементе за будући рад. Од материјала су могли да користе, картон, лепак, маказе, колаж у боји, новинску хартију, хамер у боји, сребрну фолију, фломастере,…лутке које су са родитељима правили током Дечије недеље су постали стални станари овог лепог дворца :-)









Коментари