02.06.2018.

Пројекат "Упознајте Чачак мој град" 25.5.-27.5.2018.

О пројекту у "Гласу Опова"

Ана Милошевић

"Dobar dan, dragi moji prijatelji. Kao sto sam Vam i obecao evo nas ponovo na novom druzenju. Drago mi je da je projekat ,,Upoznaj moj grad i njegovu okolinu" koji je zapocet u Cupriji poceo da se realizuje i u drugim gradovima nase lepe zemlje Srbije. Posle upoznavanja Nisa, projekat je nastavio da se siri. Ovoga puta uciteljice Jasminka i Mira odlucile su da nam predstave svoj grad Cacak sa radnim nazivom ,,Upoznaj Cacak-moj grad" i upoznaju sa svim onim po cemu je grad Cacak poznat. Uciteljice su projekat uradile besprekorno sa puno entuzijazma, volje i zelje. Projekat je veoma lepo osmisljen i realizacija samog je bila odlicna.U realizaciji projekta ucestvovalo je devet skola iz osam geadova. Projekat je zanimljiv i po tome sto su ga realizovale dve skole ,,Dragisa Misovic" i ,, Vuk Karadzic". U realizaciji projekta imale su podrsku i pomoc svojih rukovodioca skole, clanova kolektiva, roditelja i prijatelja dobre bolje koji su pomogli da se projekat uspesno realizuje. Hvala vam na velikom trudu koji ste ulozile kako bi projekat i opravdao svoj cilj. Druzenje dece iz razlicitih krajeva nase lepe zemlje i sto boljem upoznavanju sa samim gradom, edukaciji dece i ambijentalnoj nastavi, saradnji ucitelja iz razlicitih sredina kao i razmeni iskustva. Ovo je ujedno i umrezavanje skola kroz projektnu nastavu. Nadamo se da ce nam se uskoro u okviru projekta prikljuciti i druge sredine kojima se ideja i cilj ovog projekta dopadaju. Jos jednom se zahvaljujem organizatorima projekta uciteljicama Miri i Jasni na svemu sto su ucinile i uspesno realizovale projekat. Vidimo se uskoro ponovo, a do tada pozdav za sve. MI IDEMO DALJE ....." Текст учитеља Ненада Накића преузет са његовог ФБ профила.

Исечак из емсије "Рапорт у 5" ЛАВ ПЛУС ТВ-а  и интервју наше колегинице Мирјане 


Zanimljive igre za decu (nastavnike)

Internet je beskrajna mogućnost za igru. Ovako sam se danas igrala :-)GLAGOLI

KORISNI ZVUCI
U zemlji Srbiji32.Сабор учитеља Србије 2018

Два моја наставна рада, која сам једино и послала ове године, су ушла у избор за електронски зборника.

1.САВРЕМЕНИ НАЧИН ПЛАНИРАЊА ОБРАЗОВНО – ВАСПИТНОГ ПРОЦЕСА
"Недеља моде"
2. ДИДАКТИЧКО СРЕДСТВО, НАСТАВНА СРЕДСТВА
"Игре са сврхом"
Опис следи и надам се да ће вам се допасти :-)

1.
 ·   Тематска недеља је реализована кроз следеће часове :
·   Ликовна култура „Обуци луткицу у најлепшу гардеробицу“
·   ЧОС „ Причамо о моди нашег времена“
·   Математика „Модне откривалице“
·   Свет око нас „Разноврсност материјала и њихова употреба“
·   Чувари природе „Од старог-ново. Модна ревија од најлон кеса“
Српски језик „Хајде да направимо дневник: о активностима током „Недеље моде“


·   Кроз активности часова ликовне културе, ЧОС-а, математике, света око нас, чувара природе и српског језика, остварени су следећи кораци.

·   Ликовна култура- упознавање са модом кроз разне сфере развоја људског друштва, истицање моде у облачењу, истраживање путем садржаја са интернета, посматрање модела. Помоћу рециклажног материјала ученици техником колажа реализују тему „Обуци луткицу у најлепшу гардеробицу“
·   ЧОС- часу присуствују као сарадници баке ученика. Дијалог о прошлости, моди, специфичностима времена када су биле младе,…видео филм о моди задњих 100 година, формирање паноа са старим фотографијама, анкета о сарадњи учесника и утисцима
·   Математика- утврђивање знања -таблице множења кроз креативну  игру осмишљену у нивоима и прилагођену свим ученицима у одељењу.
·   Свет око нас- утврђивање знања о врстама материјала, такође кроз игровне, асоцијативне активности, путем откривалица,…

·   Чувари природе-сарадњом са родитељима формира се изложба уникатних одевних предмета од рециклажног материјала (најлон кеса). Организовањем модне ревије и тајног гласања сви су ученици добили слаткиш и дипломицу као награду за учешће
·   Српски језик-писањем састава у виду дневничког извештаја, ученици су добили прилику да опишу и истакну најинтересантнију активност коју су током недеље искусили.


2.
·   Множење

·   Дељење

·   Словарица коло води
·   Писање часописа
·   Дрвочеп
·   Чича Глиша

·   Полигон прстића

·   Множење – помоћу пластичних флаша. Формирањем скупова уз представљање математичког израза на табли и у свескама.

·   Дељење– помоћу пластичних флаша. Формирањем скупова уз представљање математичког израза на табли и у свескама.
·   Словарица коло води- спајање математике и српског језика кроз игру. Након бројања по договору (до 20 нпр. Ученици по захтеву играју игру тако што слово по слово дате нпр именице изговарају наизменично поређани у кругу. Испада онај који заборави да измакне шаку када на њега дође ред.
·   Писање часописа-на снимку је писање часописа поводом Дана планете земље-корелација српског језика исвета око нас. Ученици у 4 групе пишу саставе о начину очувања природе и здравња, креативно праве здраво дрво, Пишу песме  о шуми, реци, трави, цвету, склапају причу у сликама.
·   Дрвочеп-од сакупљених пластичних чепова формирају различите облике, нпр дрво.
·   Чича Глиша-игра за упознавање људског тела са органима кроз певање (показивање делова на свом телу), цртања и склапања од картонских делова Чича Глише.
·   Полигон прстића-се састоји из пет игрица за развој фине моторике: 1. Обликуј цвет и срце, 2. Провуци трачицу кроз рупицу и завежи машницу, 3. Огрлице за другове и другарице, 4. Куглицу кроз картонску ролницу, 5. Дворац или кућа за дугара.


Svetski dan deteta 1.6.2018.

U okviru vannastavnog rada u "Radionici-reciklaonici"učenici su sa svojim najmilijima obeležili vrlo kreativno Svetski dan deteta. Nakon upoznavanja sa istorijskim nastankom lutke i video prikazima -kako od papira možeš napraviti lutku. Đaci su po slobodnom izboru kreirali svoje lutke. Hvala svima što su se sa nama igrali i još jednom kreativno stvarali  i zabavljali:-)

Slede slike:
31.05.2018.

Када ти ученик награду уручи онда она изгледа овако:

Леп је осећај када након двадесет и више година рада у настави са ђацима доживиш овако лепо виђење и опис. Хвала!
30.05.2018.

За ново такмичење "КРЕФ"-а у Лесковцу 2018. године

Лепе ствари треба да се дешавају и подржавају. Поносна сам на моје ђаке и њихов сјајан допринос у реализацији садржаја за прошлогодишњи филм "Како настаје хлеб?"
Зато смо и ове године одлучили да заједно одаберемо тему нашег часа и реализатора. Одлука је пала на реализацију часа физичког васпитања "Полигон спретности". С тим да ће део  реализовати сами а део њихов омиљени тренер АК "Спартак" из Опова.

Од часа сам направила филм. И послала га на такмичење. Било би нескромно да кажем да не очекујемо успех. Јер, ако смо прошле године освојили 2. место на државном нивоу, ваљало би да наставимо у том смеру (тј.међународном) Али, отом-потом!
До тада погледајте наш видео и оставите што више лајкова на You tube -у.

Učešće na 25. tradicionalnoj izložbi likovnih stvaralaca opštine Opovo

22.maja 2018. ponovo je otvorena u galeriji "Jovan Popović" u Opovu izložba likovnih srvaralaca. Uz kvalitetan dodatak fotografije.
Ove godine poslala sam "Sanjalicu" na izložbu.
Екскурзија ученика до Вршца 29.5.2018.

Екскурзија је била забавна, ђаци пуни утисака. Лепо је дружити се са другарима из других села наше општине. Ево и сличица: