12.03.2016.

Pesma za SUBOTUTo je toTi i ja smo samo u

prividnom

neskladu

i naizglednom

nepristajanju

na kompromise.

Nada Kljajić 
Franc List i ja u Pečuju

Међуокружна смотра ФЛУОШ-а у Новом Саду

12. марта 2016. године су мали луткари луткарске групе "Бесне глисте"  ОШ "Д. Обрадовић" Опово, ИО "Олга Петров" из Баранде приказали своје изузетно луткарско умеће и освојили диплому за успешну употребу лутке у настави. Као и до сада минимално уложена средства у овај интердисциплинаран вид стваралаштва у настави, нису били  препрека да достојно представимо школу и општину. Ауторску луткарску представу и текст  "Живела реченица" је осмислила учитељица Нада Кљајић, док су ученици IV/3 одељења: Цинцар Мирјана, Бећировић Анђела, Влајнић Марко и Стојановић Лука, усвојили сва потребна знања у анимирању лутке и заиста пружили максимум на такмичењу.  Овогодишња а трећа по реду луткарска представа повезује знања из српског језика и музичке културе уз неговање добрих међуљудских особина. Да би се једна луткарска представа припремила потребно је изузетно много залагања, љубави, стрпљења, учења, толеранције, упорности,... и подршка у виду и обезбеђивања неопходних средстава. корист која се од таквог ангажовања деце добије је немерљива. Ученици науче да се правилно изражавају, да повезују наставне теме, далеко лакше примењују стачена знања, ослобађају се страха, сумњи, несигурности, развијају самоконтролу и интелигенцију. Постају одговорнији, стрпљивији, толерантнији, сараднички настројени, маштовитији,..
Од давнина, кроз историју је познато да су лутке настале са појавом свести, разума и говора код људи, што много говори о њиховом значају. Данас постоје различите врсте лутака које као такве имају и различите намене. Ово дечије такмичење Фестивала лутака основних школа (ФЛУОШ) у организацији Удружења војвођанских учитеља (УВУ) у Новом Саду, је омогућило ученицима сврсисходно играње, размену искуства, дружење, учење и развијање најквалитетнијих људских особина. На једноствано питање: како дете може најлакше усвојити нова сазнања? Долази најједноставнији одговор: кроз игру уз најбољег друга у игри-лутку.
Захваљујем се свим дивним учитељима који су се одушевили нашом представом и поруком и који су нам честитали и упутили изузетно драгоцене коментаре и сугестије. 


С лева на десно: Лука, Анђела, Нада, Марко и Мира :-)

 Представа "Живела реченица"

 

08.03.2016.

ПЕСМА ЗА ПОСЕБАН ДАН

ОНА 


У болу рођена

Зором пробуђена

Свемиром умирена

Кишом опрана

Ветром осушена

Звездама обасјана

Сунцем огрејана

Лишћем покривена

Травом ушушкана

Млеком задојена

Сном уљуљкана

Јавом оснажена

Надом понадана

Жељом усмерена

Циљем вођена

Љубављу заслепљена

Кроз векове запостављана,

 омаловажавана

Несхватана, неприхватана,

намучена, злостављана,

борбом изазивана

истином заведена

кроз историју оспоравана

у садашњости изгубљена

много пута заблудела

ретко  признавана

за будућност припремана

 ипак јака и постојана

као стена

и кћерка, сестра, мајка и  бака...

једноставна - жена...

Нада КљајићДан жена у ОШ „Д. Обрадовић“ Опово, ИО „Олга Петров“ у Баранди

    Поводом Међународног Дана жена у ОШ „Доситеј Обрадовић“ Опово, ИО „Олга Петров“ у Баранди, 8.марта 2016. године, се одржао леп пригодни програм, путем којег су наши ђаци свим женама улепшали овај посебан дан. Узбуђење због прославе  су осећали сви у нашој школи, и ђаци и професори, али и наши драги помоћни радници. Цвећа је било у изобиљу, као  и шармантних и неодољивих ручно направљених честитки и поклона. Најлепши део дана је била приредба, коју су заједно организовале учитељице Оливера Ковачевић, Јелена Ковачки Галић и Нада Кљајић и наставнице Јасмина Ђукић и Јелена Јанковић наше школе, са својим ђацима. Приредба је трајала сат времена где су ученици II/3, III/3, IV/3 и VIII/3 врло успешно представили своје тачке. Присетили смо се због чега је важан овај дан спомињући Клару Цеткин и Розу Луксембург. Кроз сваку рецитацију и писмени састав величали смо неизрециву љубав према мајкама, бакама, сестрама итд. Кроз одличан драмски приказ ученика III/3 смо схватили, да поклон мајци не мора бити скупоцен, већ од љубави сачињен. Ученици IV/3 су представили своје књиге „Замкови“, „Наша машта“ и „Посвећено мамама“ и приказали луткарску представу „Живела реченица!“ са којом ће 12. марта 2016. представљати нашу школу на окружном такмичењу ФЛУОШ у Новом Саду. У завршном делу наше приредбе су ученици VIII/3 на енглеском језику отпевали песму некадашње групе Spice girls – „Mama“, у којој се наводи љубав према једином искреном пријатељу –мами. 
Професорка историје Јасмина Ђукић нас је све поводом овог дана  упутила на речи нашег славног писца Иве Андрића :
„Жена стоји као капија на излазу као и на улазу овог света“.
Мислите о томе!

Уводна реч

II/3 састави и рецитације о мајци

III/3 састави о мајци

III/3 драмски приказ о 8. марту

IV/3 представљање књиге "Замкови"

IV/3 представљање књиге "Посвећено мамама"

IV/3 представљање књиге "Наша машта"


IV/3 луткарска представа "Живела реченица!"

VIII/3 песма на енглеском језику

Мала изложба дечијих радова

*ЖЕНА СТОЈИ КАО КАПИЈА НА ИЗЛАЗУ КАО И НА УЛАЗУ ОВОГ СВЕТА*