Међуокружна смотра ФЛУОШ-а у Новом Саду

12. марта 2016. године су мали луткари луткарске групе "Бесне глисте"  ОШ "Д. Обрадовић" Опово, ИО "Олга Петров" из Баранде приказали своје изузетно луткарско умеће и освојили диплому за успешну употребу лутке у настави. Као и до сада минимално уложена средства у овај интердисциплинаран вид стваралаштва у настави, нису били  препрека да достојно представимо школу и општину. Ауторску луткарску представу и текст  "Живела реченица" је осмислила учитељица Нада Кљајић, док су ученици IV/3 одељења: Цинцар Мирјана, Бећировић Анђела, Влајнић Марко и Стојановић Лука, усвојили сва потребна знања у анимирању лутке и заиста пружили максимум на такмичењу.  Овогодишња а трећа по реду луткарска представа повезује знања из српског језика и музичке културе уз неговање добрих међуљудских особина. Да би се једна луткарска представа припремила потребно је изузетно много залагања, љубави, стрпљења, учења, толеранције, упорности,... и подршка у виду и обезбеђивања неопходних средстава. корист која се од таквог ангажовања деце добије је немерљива. Ученици науче да се правилно изражавају, да повезују наставне теме, далеко лакше примењују стачена знања, ослобађају се страха, сумњи, несигурности, развијају самоконтролу и интелигенцију. Постају одговорнији, стрпљивији, толерантнији, сараднички настројени, маштовитији,..
Од давнина, кроз историју је познато да су лутке настале са појавом свести, разума и говора код људи, што много говори о њиховом значају. Данас постоје различите врсте лутака које као такве имају и различите намене. Ово дечије такмичење Фестивала лутака основних школа (ФЛУОШ) у организацији Удружења војвођанских учитеља (УВУ) у Новом Саду, је омогућило ученицима сврсисходно играње, размену искуства, дружење, учење и развијање најквалитетнијих људских особина. На једноствано питање: како дете може најлакше усвојити нова сазнања? Долази најједноставнији одговор: кроз игру уз најбољег друга у игри-лутку.
Захваљујем се свим дивним учитељима који су се одушевили нашом представом и поруком и који су нам честитали и упутили изузетно драгоцене коментаре и сугестије. 


С лева на десно: Лука, Анђела, Нада, Марко и Мира :-)

 Представа "Живела реченица"

 

Коментари