Звездице у води-ликовна култура

   У уводном делу часа моји  ученици  II-3 су путем видео снимка, интересантним илустрацијама из „Сликопедије“ , текстовима из  енциклопедије за децу „1000 зашто, 1000 зато“ и текстовима из дечије штампе се упознали са појмовима:  сазвежђе, небеска тела, настанку планете Земље. Такође ученици су упознати и са стваралаштвом писаца на ову тему. Па, зато им се чита песма Бранка Ћопића „ Мјесец и његова бака“  и текст Бранка В. Радичевића „Прича о дечаку и месецу ...

Додатак (занимљивост) из Дечије енциклопедије:




Главни део:
   Начин рада :
Ђаци су пресавили  хоризонтално постављени папир за цртање  на пола. На горњем делу папира су воштаним бојама ( по избору) исцртали звезде, месец, комете. На доњем делу папира су такође воштаним бојама повукли три-четири хоризонталне линије. Воденим бојама су затим бојили унутрашњи део исртаних небеских тела,  довољном количином воде и боје како би се без тешкоћа слика пресликала на доњи део папира где се налазе нацртане хоризонталне линије, након пресавијања. Воштане боје нису дозволиле даље разливање боја. Након пресликавања, воденим бојама ђаци су даље обојили  преостали део слике.












Завршни део:
   У одељењу се затим организовала изложба како би ђаци могли слободно да коментаришу и истичу своје естетске утиске о уметничким радовима. 






У Просветном прегледу је објављена ова активност



Коментари