Асоцијација најбољих наставника бивше Југославије

Маркетинг тим Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије Каже:


Прва међународна конференција ANN_EX_YU
Они су јединствени, креативни, пуни ентузијазма, вредни, одговорни, упорни, они су НАЈБОЉИ на просторима бивше Југославије у 6 држава региона!
Великом жељом, ентузијазмом и срцем, две најбоље учитељице, признате у свету, Жељана Радојичић Лукић и Весела Весе Богдановић, успеле су да окупе најбоље наставнике у региону и да удруже најјачу енергију образовања у једну велику реку образовних промена. Та лавина одабраних људи ће оснажена новим члановима наставити свој пут кроз 6 држава бивше Југославије уједињујући око себе људе који верују да  „Једна књига  једна оловка, једно дете и један наставник могу да промене свет“.
ANN_EX_YU је асоцијација наставника формирана од висококвалитетних лидера образовања спремних да око себе окупе све ентузијасте и учитељске лидере из свих држава са простора бивше Југославије спремних да заједничким снагама афирмишу и мотивишу најбоље наставнике да мењају слику образовања у овом делу света.
Више о самој Асоцијацији можете прочитати на сајту http://najboljinastavnici-ex-yu.weebly.com/
Прва међународна конференција Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије, ANN_EX_YU одржана је 1. и 2.3.2019. године у Скопљу. Конференцији су присуствовали наставници који су добили титулу Најбољи наставник бивше Југославије, пуноправни чланови ове Асоцијације и други наставници са свих простора региона који су у реализацији ове идеје препознали светлију будућност за образовање.
Првог дана окупљени учесници обишли су школу ООУ „Димитар Миладинов“ у Скопљу и имали на тај начин прилику да се упознају са формалним образовањем у Македонији. У школи су их дочекали љубазни домаћини, директорка и наставници, ученици обучени у македонску народну ношњу нудећи хлеб и со. Предивни креативно уређени ходници и учионице одисали су неизмерним трудом и љубављу наставника према свом послу и према ученицима. Учесницима је пружена и јединствена прилика да присуствују радионици ученика на којој су правили „мартинки“ – амајлије од уплетеног белог и црвеног свиленог конца које се дарују блиским особама за срећу, здравље и снагу током године. Ти украси, “знак љубави и среће”, који се везују око руке или даривају као машница поклоњени су гостима. Тако „обележени“ знацима пријатељства учесници Конференције кренули су у Културни центар да буду активни учесници на предавању и радионици. Предавање о неформалном образовању у Македонији кроз приказ рада Фондације за културну и образовну иницијативу „Чекор по Чекор“ у Културном центру одржала је професор доктор Сузана Киранџиска. Учесеници конференције су кроз дискусију сазнали какве иницијативе преузима на себе ова фондација, како ради, које пројекте подржава итд. Након предавања прешло се на радионицу на којој се кроз задатке постављене учесницима долазило до важних деловања за асоцијацију (циљеви, начин остваривања кроз разноврсне активности, оснивачки акти, тимови итд.). Радионицу је уз сталну подршку и сарадњу свих пуноправних чланова Асоцијације веома успешно водила Жељана Радојичић Лукић.
Други дан Конференције почео је око 11 часова пленарним делом, обраћањем професора доктора Кирила Барбареева, професора доктора Сузане Киранџиске, Ксеније Маказлиеве Трајчеве – троје амбасадора Асоцијације ANN_EX_YU и Жељане Радојичић Лукић, оснивача. На самом крају пленарног дела сви наставници заједно са гостима отпевали су химну Асоцијације „Земљо моја“, Исмете Дервоз Крвавац. У тренутку извођења химне виориле су се заставе свих земаља присутних на Конференцији, а присутни су веома емотивно доживели речи химне. Било је јако дирљиво гледати припаднике свих народа некадашње Југославије како загрљени певају. Уследила су мотивациона предавања најбољих наставника региона на теме: Ентузијазам у образовању, предност или мана; Доступност примера добре наставничке праксе, инспирација или замка; Лидерство у образовању у служби афирмације наставничке професије и Предности умрежавања наставника у будућности. Након занимљивих предавача уследила је додела титула Најбољим наставницима региона. Најбољих 40 наставника добило је своја признања и са поносом се враћа у своје школе да наставе да раде на ширењу позитивних вибрација, умрежавању наставника, проналажењу нових ентузијаста, вредних пажње.
Ова невероватна енергија и снага размењена у свега два дана донеће веома важне промене у образовању, промене које ће носити баш ти практичари, наставници који раде са  ученицима у својим  школама. На путу су на коме ће сигурно истрајати у томе да искористе заједничке предности: заједничку историју, сличне образовне системе, непостојање језичке баријере, блискост наших култура, али и своје разлике.
Kренули су снажно напред, пратите их и придружите им се!
Маркетинг тим ANN_EX_YU


Ја сам имала част да  међу одабраним наставницима, добијем титулу „Најбољи наставник региона ANN EX YU“, и пред колегама у Скопљу на 1.Конференцији Асоцијације, успешно одржим мотивациони говор под називом „Ентузијазам у настави, предности или  мана“.

:-) :-) :-) :-) :-) 







Оснивач Асоцијације Жељана Радојичић Лукић



Ја -мотивациони говорник









Коментари