Ново учешће на КРЕФ-у школске 2018/19.




Мали ђаци из мог одељења III-3 се труде да у дело спроведу све научено о лепом, хуманом и толерантном понашању у школи. На њих (као у осталом и на сву нашу децу) велики утицај ( добар али и врло лош) имају медији, недостатак времена родитеља, присуство предрасуда и снажна жеља за доказивањем. Тешко је свакодневно се борити са свим тим. Мој задатак као учитеља је да их упутим усмерим и подстакнем на добре, племените и храбре кораке. Не успе увек, зато то радим скоро свакодневно током разних прилика и ситуација. Искрено сматрам да су љубав, поштовање и стрпљење свима важни у животу, па због тога те мале душе подучавам да такви сазревају и расту-испуњени љубављу, поштовањем и наоружани стрпљењем. Говорим им да је човек особа која уме да погреши-зато што је то нормално, али да свакако није нормално, да ако погреши то не призна и не промени се на боље-наравно. Учим их да не праве никакве разлике међу својим друговима, зато што су сви деца-другови- који имају исте снове, жеље, потребе, страхове, осећања,...то и даље учимо, тренирамо, усвајамо и није лако-прејак је тај неки други-утицај. Објашњавам да ако су у прилици помогну ономе коме је та помоћ потребна и да наше мало некоме заиста може значити много. И још много, много других другарских ствари.
Живимо у селу где се снимају интересантни филмови и серије, и некако нам је било изазовно да и ми снимамо филмчиће :-) Испоставило се да смо успешни у томе.
И због тога поново учествујемо у новом Међународном филмском фестивалу КРЕФ.
Као и сваке године фестивал је осмишљен да учесници могу пријавити свој филм под одговарајућом категоријом. Ове године смо одабрали да урадимо филм који би носио снажан васпитни значај за све наше другове и знане и незнане.
Овај  нови васпитни филм је састављен из три дела:
 1."Новчић" (по тексту девојчице из разреда Дуње Ваић),
 2. "Упознајте Милицу" и
 3."Срећан рођендан бака Ано".
Мали ђаци одлично знају шта значи бити глумац (можда и због тога што неки и учествују у снимању правих великих филмова) па су због тога врло професионално пришли извршењу својих задатака. Одлучено је да снимимо филм који би био први део филма који носи назив  "Трилогије из наше учионице" и да сваки следећи део буде испричан као и први-кроз три кратке поучне приче. Такође смо се договорили да филм буде снимљен попут црно-белих филмова славног Чарлија Чаплина, да у њему нема звука (осим музичке подлоге) и боја (у већем делу) зато што знамо да постоје другови који не чују и не говоре, а такође и не разликују (виде) боје. Зато је наш филм баш такав - какав је.
 Показали смо кроз ове три приче да не треба бити себичан, безобразан и безосећајан, да не треба бити нехуман и нетолерантан, јер међуљудски односи никако не смеју почивати на тим лошим људским особинама.
И надамо се да смо успели.

Следи ФИЛМ "ТРИЛОГИЈА из наше учионице".


Коментари