5.6. час Ликовна култура 1.4.2020.




Асамблаж – „Игре облика“ вежбање

Изложба радова са прошлог часа:
Mrav dobra srca


Уводни део:

Са техником АСАМБЛАЖ смо се раније упознали. Од материјала- користићете: темпере, картон од блока број 4, картонске кутије за лекове, вуницу, трачице, дугмиће, итд.

Главни део:

Шта је асамблаж?


Асамблаж (франц. assemblage - спајање, склапање) је вајарска техника која подразумева колажирање различитих предмета и стварање тродимензионалне композиције од тих предмета.

Асамблаж се, у замисли, надовезује на колаж, али док је колаж везан за вертикалну површину, асамблаж заузима место у простору. Асамблаж представља дело које се састоји од разних предмета за свакодневну употребу и може се описати као просторни колаж.

Порекло речи се може пратити уназад од раних 1950-их када је Жан Дибифе (франц. Jean Dubuffet) направио серију колажа крила лептира назвавши их assemblages d'empreintes (асамблажи отисака). Међутим, асамблаж има своју историју која се може пратити од почетка 20. века, почев од кубистичких колажа, преко Пикасових раних конструкција, дадистичких предмета, па све до асамблажа нове реалности шездесетих година 20. века. Жан Дибифе се може сматрати само творцем имена ове технике(извор-Википедија).

Погледајте изложбу радова у асамблаж техници.













Креативни задатак.

На основу одгледане изложбе уметничких радова у асамблаж техници, покушајте да помоћу обојених картонских кутија образујете на папиру (картону) облик свог љубимца, доцртавањем, лепљењем додатних материјала. 

Искористите машту, игру и забаву. Будите оригинални и весели.
 Представите свог љубимца на картону.

Завршни део:

Сликајте свој креативни рад, слику поставите у в учионицу.

Коментари