Да ли нас је пандемија, открила?


  

Завршила се, не поновила се (ваљда се тако помисли,  пожели, па наглас каже), пандемија.

 СВЕ обичне „смртнике“ је ова ситуација дочекала наравно, неспремне. Док сам проживљавала своје страхове, недоумице, борила се са својим проблемима, унутрашњим несугласицама, реалним и нереалним стварним, физичким  и менталним проблемима, уочила сам ( тачније потврдила њихово реално присуство) неколико изражених типова људи, који су на мене оставили утисак, на овај или онај начин. То су типови  људи који живе и раде у нашој непосредној средини, који су наши рођаци, пријатељи, сарадници, комшије,… а који су (а то сам најмање десет пута чула у последње време) због ове нереалне ситуације показали  коначно своја права лица.

Уочила сам људе  који су природно јаки, организовани, спремни да се ухвате у коштац са свим недаћама које живот уме да постави. Прихватају наметнуту ситуацију, сматрајући да ће се  у њој, одмерено и без панике снаћи. При том, попут стена, даље активно трезвено и одговорно сарађују уз конструктивне предлоге и примере. (СТЕНА)

Ту су и људи који се шалом и неозбиљношћу „лече“ од проблема и страхова. Они добровољно прихватају улогу дежурног пајаца, забављача. Немају неки одређени циљ и буквално преживљавају под нереалним  шаљивим прекривачем. (ЗАБАВЉАЧ)

Пажњу су ми привукли и људи  који претерано паметују, деле савете и када их нико  ништа не пита, нити од њих такву врсту „памети“ очекује. То су људи који сматрају да су једино они заслужни за велика дела, и да једино они, могу и знају како треба функционисати у незгодним ситуацијама. То су „самопрозване“ вође пуне самољубља и радости због просте чињенице да као такви ходају земљом.(ВОЂА)

Насупрот њима постоје и људи који деле савете, истичу нова правила, прослеђују обавештења без личног става, јер „ тако мора“ и „тако је речено“. Који слежу раменима и без удубљивања се окрећу  новим „не таласај“ обавезама. (ЋАТА)

Постоје и гладни људи за успехом, који морају да  буду први, јединствени, примећени, запажени, непоновљиви, у сваком делу и моменту ове стварности. Који чезну за „тапшањем по рамену“, аплаузом у препуној сали, овацијама под плавим небом. Овакви људи не желе да буду заборављени.(ГЛАДНИ)

Ту су и бунџије без икаквог разлога и смисла. Буне се и када за то постоји разлог али и када га реално нема. Они су из ко зна ког разлога у себи дубоко поставили скривену црвену „паник“ лампицу. (БУНЏИЈА)

 Затим постоје и они, који се у новим ситуацијама тешко прилагођавају у почетку, буне се и негодују али касније, када уђу у штос, лагано, ослушкују и пливају даље. (РИБА)

Ту су и они људи који живе двоструким животом змаја који бљује ватру и пахуљице на длану претпостављеног. Такви људи се не представљају пуним именом и презименом, већ су под псеудонимом насталом у свом тајном храбром свету.(ДВОДИХАЛИЦА)

Никако не смем  занемарити ни постојање манипулативно-површних људи, који се у зависности од  друштва у ком се  налазе  тако и понашају. Они су у стању и да мисле, по потреби окружења. То су људи без личног става, поводљиви и снисходљиви. (ЧИЧАК-ФЛАСТЕР)

 Затим су ту и они који из личног страха нису у могућности  да прихвате тренутну ситуацију ни по коју цену, галаме, трескају, негодују на сваком кораку, и за њих су сви криви, који као они не размишљају. Покушавају да на сваки начин окрену ситуацију у своју корист, не поштујући  унапред утврђена правила и договоре. (ГАЛАМЏИЈА)

 Постоје и људи који дословно све прихватају и са великом количином немира и страха са муком функционишу, понашајући се и дишући попут мишева. Који нереално и буквално посматрају дешавања и људе око себе. (МИШ)

Људи који се труде да помажу, указују на пропусте, храбро се суочавају са сваким проблемом. Који покрећу, мотивишу и „спашавају шта се спасити може“. Пружају руку када и коме треба. (ЧОВЕКОЉУБ)

Успешни, талентовани људи без претераног експонирања и истицања. Који плене својим духом и поузданошћу. Чија је одмереност гласнија од најбучнијег хвалисавца. Они имају урођену моћ да  најсуморније боје стварности обасјају реалним светлом дана. (БОЈА)

 Такође  су ту и они који су искористили ову ванредну ситуацију и једва дочекали да своје муке и животне фрустрације искале на другима. Окривљујући, вређајући и ниподаштавајући све до тада добро учињено зарад својих личних незадовољстава, маскирајући се у мученика и несхваћеног. И уместо да олакшају целу ситуацију, објективним посматрањем целокупне ситуације, упорно одзвањају из своје себичности и отровом свог негде потиснутог тужног неиспуњеног живота, систематски убијају оно најбоље око себе.(ОТРОВ)

 Наравно, никако не смем занемарити ни и оне људе који су све време били опуштени без имало брига о целој ситуацији која се око њих дешавала. Који олако прихватају сваку ситуацију, без изражених емоција. Чији дан се од устајања па до починка  ритуално одвија.(ХЛАДАН)

 

Моје запажање је мизерно у нијансираном мору типова људи, чију капљицу и ја негде представљам.

 

Нада Кљајић

30.мај 2020.

 


Коментари