Креактивна књига "Хајде да се играмо!"

 Настала је нова дечија књига 2.9.2021. је изашла из штампе а којој искрено желим сјајну будућност због вредности коју носи. 

Она је Креактивна јер чини да мали читалац буде и креативан и активан у исто време.

 Креативан у улози илустратора, а активан у процесу пажљивог слушања, доследног рада, стрпљивости и присвајања квалитетних људских особина. 

Ова књига је састављена из две целине међусобно креактивно спојене. 


 Више о садржају књиге

Хајде да се играмо!- је позив децо, да се уз ову књигу забавите, и неосетно нешто и научите, упоредите, истакнете, оплемените, освестите.

Како је настала ова књига?


Настала је као потреба да се неке на изглед неважне људске (међуљудске) особине побуде и учврсте код деце.

Настала је инспирисана мојим педагошким радом са ђацима. 

Настала је због  идеје за  забавном књигом, како би се кроз њен другачији и интересантнији садржај  деци омогућило да лакше разумеју и себе и друге.

Настала је из жеље како би деца активно и оригинално допринела  стварању само своје аутентичне књиге.

Настала је као резултат топле маште и веселе игре. 

Шта се добија читањем ове књиге?

 

Уз ову књигу деца могу да од самог почетка кроз низ забавних задатака сазнају шта их у књизи очекује као илустраторе књиге.

Кроз садржај књиге деца се уче стрпљењу, развијају пажњу и доследност као и многе друге квалитетне позитивне особине.

Деца откривају необичне приче, које потпирују машту и наводе их да у њима препознају себе, своје другове као и особе из свог окружења.

Кроз "креактивни" рад на овој књизи деца схватају и више ће ценити свој и туђи рад, оригиналност, идеју, потребу за доказивањем, али и да је већи изазов и успех ако изазове решаваш промишљањем као и разменом мишљења са својим друговима (другом децом, родитељима, наставницима,....)

Први део: 

Приказан кроз низ маштовитих прича у којима су описани догађаји, особе, међуљудски односи, друштвене (људске) вредности,... У овом делу деца могу испуњавати 36 изазова + нулти на корицама књиге.

Први део  на крају лагано упловљава у други део, не остављајући читаоца да у процесу буде равнодушан, већ у све већој жељи и потреби да сазна даља дешавања јунака из првог дела књиге.

Други део:

Састављен је од песама. Поучних, забавних и оних који наводе на размишљање и повезује стихове са садржајима из школе.

Овај део је као подстицај и усмерење деци, неколико драгих колегиница  обогатило и оплеменило својим илустрацијама.  Наравно, нису све песме илустроване, јер је потребно да се идеја о илустровању даље настави.

Завршни део:

На крају књиге  ја, као аутор захтевам оцену. Вероватно зато што сам до сада толико пута  оцењивала моје мале ђаке, у овој књизи је  коначно дошао ред  да сад то мом раду, учине они. Та оцена би тако постала неопходна смерница за мој даљи рад.

Напомена:

Важно је истаћи да је ова књига обогаћена линковима који младе читаоце воде до занимљивих додатних материјала и садржаја како би још више сазнали и научили.

Стручно мишљења колега

Мишљења мојих колега ми много значе, што такође, деци треба да покаже да је веома важна сарадња са  друговима приликом неког рада, учења. Да заједнички рад доприноси великом задовољству и колективном осећају припадности, као и личне вредности због унапред постављеног циља. Да усамљен у свом раду можеш пуно постићи кроз истраживања, учење и савладавање препрека. Али да су ти успеси још већи и значајнији ако се поделе и деле са друговима, сарадницима. 

Изводи из мишљења и рецензија мојих колега о књизи "Хајде да се играмо!"

РЕЦЕНЗИЈА (мислење) за делото „ ХАЈДЕ ДА СЕ ИГРАМО

Од Нада Кљајич

 

Рецензијата ја напиша Јадранка Клисарова

 

Нада Кљајич ја познаваме како наставник, но и како истакнат писател. Љубовта кон децата и просветителската дејност, таа успешно ги спојува со љубовта кон литературата....

„Буќет песама-МАШТАЛИШТЕ “ се среќаваме со многу песни, кои имаат едукативни содржи, богати се со римувани зборови и  илустрации. Ново и значајно е затоа што низ содржините се среќаваме и со креативен дел, каде самото дете е ставено во улога на илустратор.

Во првата песна „Балони“, ги среќаваме стиховите:

„Шраени, мали, велики, сјајни

Црвени, бели, јајасти, трајни                                                                                    

Сви ће нам они весеље дати

Kада их дете руком дохвати“              

Нада Кљајич ни го отвара своето срце и ни раскажува за животот на децата споредувајки ги со балони, затоа што и децата се различни, но сепак тие се деца.... 

Во песните на авторката Кљајич  се чувствува едноставност во игра со зборовите. Таа низ поетски стихови ја искажува силната желба за безгрижно детство, ја опишува природата, а воедно ја искажува и љубовта кон роднината. Не изостануваа поетските зборови за Свети Сава, за неговото дело и да се сочуваат спомените на него.

Авторката не заборава да ги искаже своите сонови за мирен и безгрижен детски живот. Не ја заборава мајката како посебен „центар“ во свето на детето, а не се изоставени и стиховите за книгата, која е изворот на знаењето. Авторката не ги заборава и малите животни и нивниот интересен свет, таа со поетски зборови ги оживува....

Книгата е одлично четиво за најмалите, има посебно значење за секое дете. Може да се применува во училиштата и во семејствата.

 Затоа најтопло ја препорачувам за печатење.

 

Mišljenje o dečijoj knjizi Nade Kljajić

Vlasta N. Cenić

 

....Pred nama je pametan udžbenik dečije radoznalosti, svojevrsno polje kojim mladi čitalac šeta i bere plodove mašte, kreirajući sopstveni svet, oblačeći ga u boje koje želi....

....Ovom knjigom i svojim entuzijazmom učiteljica Nada Kljajić daje pozitivan primer ostalima. Vikas Pote je na Svetskom forumu prosvetnih radnika u Dubaiu rakao "Nijedan ministar na svetu ne može da napravi promenu u obrazovanju, kao što može jedan nastavnik,..."

....E, baš mi je žao što sam odrastao i ne mogu biti đačić u šarenoj učionici Nade Kljajić! Ali, evo knjige da utolim tugu. Nadi želim da je nikada ne napusti energija. A čitaocima ove knjige da slede Nadu.

 

Приручник "Хајде да се играмо!" Нада Кљајић

 

Ана Младеновић

 

 

Приручник Хајде да се играмо“ – Н.Кљајић је иновативно, креативно дело веома корисно за све: децу, родитеље, учитеље. Другачије, посебно, оригинално.

Обилује примењивим активностима и разговорима, којима код ученика подстиче уважавање природе, развија моћ да посматрају и разумеју своје окружење, свет у коме живе....

....Поспешује процес наставе читања и писања, на креативан и занимљив начин.

Олакшава нам повезивање са унутрашњим светом деце помоћу разноврсних прича, песама, размишљања, промишљених питања, а све кроз игру, игровне активности, блиске и веома битне за развој деце.

Живимо у времену које намеће неке нове вредности, али уз Приручник Наде Кљајић сигурно можемо сачувати, додатно развијати и неговати основне и праве људске вредности....

 

„Хајде да се играмо“, Нада Кљајић

Јелена Мандић

Наслов овог приручника позива на игру, машту и стварање.

Испред нас је књига која отвара поље креативног стваралаштва сваком ко пожели да је прочита и учествује у креирању потпуно новог дела. Готово свака књига плод је маште и идеја писца. Међутим, Нада Кљајић, свестрана личност, креативни стваралац,  пре свега УЧИТЕЉ, писац, песник, сликар...уметник у сваком погледу, позива и мотивише, децу и одрасле, да ослободе нити своје маште и исплету нове и занимљиве, оригиналне садржаје. Подстакнути њеном идејом, нови уметници креираће потпуно различита  дела и дати овом приручнику лични печат.

„Школа Хризантеме Розе“, намењена је деци, најплоднијим и најмаштовитијим ствараоцима. Део књиге који  подстиче на размишљање о правим моралним вредностима. Ауторка води децу кроз различите животне ситуације и наводи их на позитивне  закључке и морално понашање у друштву. При том оставља простор за креативно стваралаштво кроз илустрације које ће бити плод личног израза сваког детета....

....За све којима је близак рад са децом и у чијем окружењу се налазе деца у узрасту у којем  је формирање личности од пресудног значаја, топло препоручујем дело изузетног  родитеља, просветног радника, креативца и уметника Наде Кљајић.  Од свег срца позивам све који су у  души задржали дух детета „Хајде да се играмо“!

 



 Изводи пријатеља са ФБ странице


 





 





 





 






 Захваљујем се свима! И ви сте моја инспирација!


Коментари