Одржано је предавање о бајкама "Бајке ДА или НЕ?"

 

Трибина: „Васпитни утицај бајке на децу“

Предавање: „Бајке: ДА или НЕ!?



У оквиру сарадње са већ традиционалном манифестацијом „Чаробни свет бајке“ која се реализујевећ четврту годину у Општини Опово, 22. 9. 2022. реализован је двочас у ИО „Олга Петров“ у Баранди, ОШ „Зоран Петровић“ Сакуле.

Тема овогодишњег предавања (стручне креативне радионице) је реализована под окриљем Трибине: „Васпитни утицај бајке на децу“ и носи назив „Бајке: ДА или НЕ?!“

Учесници предавања су били ђаци трећег, четвртог, седмог и осмог разреда, школе у Баранди. Реализатор овог предавања је као и до сада била учитељица, професор разредне наставе Нада Кљајић. Предавању су присуствовале и колегинице Тамара Јарић (професорка српског језика), Јасмина Ђукић (професорка историје), Маријана Легетић (професорка хемије), педагог школе Јадранка Бабинка и организаторка манифестације Жана Кнежевић.

У уводном делу ученици су се путем анкете изјаснили шта сматрају коме су бајке намењене, која је бајка на њих оставила најјачи утисак и шта су научили читајући их. За овај податак искориштена су и резултати анонимне анкете спроведене путем друштвене мреже Фејсбук и отворене групе „Загрљај“. Сазнали смо да су бајке намењене свима, да су различите бајке имале утицај на различите особе, да су научили да добро побеђују зло и да правда кад-тад изађе на видело.

Учитељица Нада Кљајић је водила разговор са ученицима, испитујући и размењујући искуства,закључке као и мишљења о различитим утицајима бајки на развој личност, емоција, међуљудских односа,... Кроз ово предавање ученици су проналазили везу, поруку и инспирацију тумачећи класичне бајке са стварним животом.

У завршном делу ђаци су осмислили и презентовали своје бајке на основу упутства добијеног од учитељице Наде, сјајно се забавили и оценили најбољом оценом целокупну активност.

Па, ако сте се питали да ли су нам бајке потребне и да ли их треба читати и причати, ђаци из Баранде поручују: ДА! Бајке нам требају, јер чине наше детињство лепшим.










Коментари