O manipulaciji (neodoljiva i nepresušna tema)


Verujem da je svako od nas nekada u životu bio žrtva manipualtivnih persona, pa i ja.
Odlučila sam zato poodavno da zaista isuviše poštujem sebe i svoj integritet jedne intelektualke, nego da dozvolim da se bilo ko, poigrava mojim osećanjima, sposobnostima, znanjem i zaslugama.
Želim vam da se pomoću narednih smernica, osvestite i sačuvate, jer sve je više osionih manipulatora, na žalost.
Manipulacija je oblik ponašanja koji služi postizanju lične koristi, bez obzira koliko to drugima štetilo ili ne (a uglavnom šteti).
U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost nije od pomoći (baš čudno).
Ako ih zamolite da nešto za vas učine, skoro uvek će pristati, ali će i onako usput pokazati i bezbroj neverbalnih znakova, da to ipak neće učiniti.
Manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdavanju svojih postupaka, tj. ubedljivo lažu, tako da vas dovode u situaciju preispitivanja, a ako ste slabi možete im i poverovati?!
Manipulatori su eksperti u stvaranju krivice. Svoje stvari ne rešavaju direktno već iza leđa instruišu druge (mukice bez kičme) šta da kažu (urade) umesto njih.
Manipulatori će se predstavljati kao mučenici i nepravedno osuđeni za navodno opravdani postupak?!
A ako su besni ili tužni, alarmiraće sve oko sebe kako bi im oni doprineli da se bolje osećaju i preuzeli ulogu spasitelja (što kod izmanipulisanih pratioca može izazvati osećaj zadovoljstva zbog udovoljavanja-tužno).
Nisu u stanju da ispoštuju dogovore, niti da preuzmu bilo koju odgovornost.
"Kupuju" druge kvazi poveravanjem intimnih informacija i ukazivanjem poverenja, tako da ćete pomisliti da je izuzetno emotivna, senzitivna i ranjiva osoba koju treba zaštiti (Kakva opsena).
I na kraju, manipulator će vas sasvim sigurno odbaciti ukoliko ne budete radili ono što od vas očekuje i bez griže savesti će vas zameniti sa novim mekim kičmama.
Ah, valjda vam je sad jasnije....ili nije?! Hm, onda ste u veeeelikom problemu.
Nada Kljajić
May be an image of 1 person
All reactions:
Ивана Бошњак Бошњак, Zanna Knezevic and 32 others

Коментари